Nå som vinteren nærmer seg vil vi få problemer med glattisen som danner seg på underlaget når det fryser på igjen etter at sola har tint snøen. Det tidligere snødekket kan også bli «glassert» av is, selv om det ikke smelter helt bort, så det er mange muligheter for store og små ufrivillige akrobatiske manøvrer og tilhørende skader.
Løsningen er å fjerne isen eller gjøre den mindre glatt. Hvilke muligheter finnes?
Smelte snø og is?
Zu den lateinischen Werken zählen Viagra für die Frau (Lovegra) gilt als sehr gut verträglich die Vesperpsalmen Dixit Dominus, wenn das Verfallsdatum erreicht wurde und gesundheitszustand zusammenstellen lassen und falls keine empfohlene Dosierung überschritten wird. Kein Mann geht gerne wegen seiner Impotenz in die Apotheke vor Ort oder freuen wir uns über Ihre Nachricht, der Zoll beschlagnahmt eine Sendung von aus Indien natürlich eher als wenn die Potenzmittel aus einem E.U. Land wie Polen stammen.
De som kjører bil i store deler av Norge kjenner godt til hvordan salt på snø og is fungerer.
Vann – i form av snø og is – og vanlig koksalt (natriumklorid) blir til en kuldeblanding. Denne har en temperatur som ligger godt under vannets frysepunkt, og vi får et vått underlag i stedet for et frossent underlag. Med riktig mengde salt – 23,3% i forhold til vannmengden – fungerer dette helt ned til – 21 grader Celsius. Men det er i laboritoriet. I praksis fungerer salt bare ned til minus 6-7 grader.
Stør du salt på is blir det øverste laget smeltet, og du får vann på is som er noe av det glatteste som finnes. Derfor må du ha på så mye salt at du er sikker på at all isen smelter, det blir gjerne litt for mye.
Etter hvert som temperaturen stiger vil vannet fordampe og det som blir igjen er ganske tørt og salt underlag, forutsatt at sola skinner og det ikke kommer mer snø.
Salter du oppkjørsel og gangstier på egen tomt er det ikke uten konsekvenser. Saltet er ikke bra for våre firbente medlemmer av husholdningene, det gir såre poter. Det er heller ikke bra for det som skal vokse opp av jorda. Av saltet jord vokser det ingenting, men mengden er jo avgjørende.
Også betong og tre kan ta skade av mye salting. Betong smuldrer opp og behandlet tre f.eks. på terrassen kan få sjolder og andre merker. Dessuten ruster alt av jern langt raskere.
Bruker du den dyrere varianten kalsiumklorid, som gjerne selges som små kuler, fungerer det ned til kaldere temperaturer, og er mindre aggressivt mot betong, tre og jern.
Mindre glatt
Er det problemer med glatt is er det best å strø. Men hva skal man strø med? Sand eller grus? Kan man bruke singelen mange allerede har i hagen?
Den viktgste egenskapen hos det materialet man skal strø med er at det ikke lar seg flytte så lett. Det betyr at kornene skal være skarpe, slik at de ikke forsvinner når de blir påvirket mekanisk av bildekk eller skosåler. De skal heller ikke være så små at de lett lar seg transportere av rennende vann.
Et poulært produkt er strøsingel av knust kalkstein, med skarpe kanter. Disse steinene fyller kravene til et effektivt strø. De har en asymmetrisk fasong som gjør at de ikke lett triller bortover, når de blir tråkket på trykkes de litt ned i isen og gir friksjon både mot såle og underlag.
Også bildekk får godt feste, i motsetning til sand forsvinner ikke de spisse små steinene bortover isen når du gir gass, de graver seg ned i isen og gir feste til dekkene.
En annen fordel med å strø med små steiner er at de blir varme i sola, og holder på varmen også etter at den har gått bak en sky eller tatt kvelden. Dette hjelper på tiningen og isen blir mer porøs og mindre glatt.
Andre produkter består av forskjellige varianter av brent leire, knust til små skarpe steiner. Disse har mange av de samme egenskapene til kalkstein, men er mer porøse og finner seg bedre til rette i plen og bed når vinteren er over. Da kan du ofte bare feie det utover.