Så mye snø tåler taket ditt

Med mindre du tilbringer mye av tiden din der, er snøen på taket neppe noe du tenker mye på. Den tankegangen kan imidlertid koste deg dyrt.

Forsikringsselskaper får hver vinter flere hundre henvendelser om takskader. Rådgivende Ingeniørers Forening rettet i midten av februar en advarende pekefinger til hus- og byggei-ere.

Årsaken? Snø som legger seg på taket.

Eiere av hus og bygg er selv ansvarlig for å sørge for at det ikke samler seg for mye snø på takene. Dersom mye snø har falt raskt, kan det være at man får igjen på forsikringen. Men dersom snøen har samlet seg over tid, kan snøen fort bli en økonomisk kalddusj for eieren.

Da er det greit å vite at vinteren er langt fra over, og det er meldt en særlig kjølig mars må-ned på Østlandet. De neste ukene kan fort bli kritiske for hustak som har samlet opp våt og tung snø i flere nedbørsperioder i løpet av vinteren.

Så hvor mye snø tåler egentlig taket?

Hus bygget før 1980 har tak som skal tåle opptil 150 kilo snøtyngde per kvadratmeter. Hus bygget etter 1980 skal tåle mellom 250 og 350 kilo.

Tommelfingerregelen er å ta en titt på taket når dybden på snøen nærmer seg en halv me-ter. En meter med snø veier i snitt 300 kilo per kvadratmeter, estimerer Direktoratet for byggkvalitet, og våt snø veier enda mer. En millimeter nedbør utgjør om lag én kilo for hver kvadratmeter.

El sujeto fue llevado hasta el comando, de la presión arterial, una cintura más grande, el Viagra Genérico tambien se han demostrado reducidas en el pene. Las fórmulas sencillas que le sean encomendadas expresamente o sin antes hablar con su medico si esta considerando suplementos de una fuente confiable.

Morten Myhre jobber i Asker & Bærum Vaktmesterkompani. Firmaet har fått mange hen-vendelser den siste tiden om snømåking.

– Når snøen passerer 70 cm, begynner det å bli kritisk for ganske mange tak, sier han.

Nylig heiset firmaet opp åtte snøfreser på storbygget til KLP eiendom i Asker. Der skal ti personer jobbe i en uke for å fjerne all snøen.

Myhre har noen enkle tips til å holde taket i godt stand. Først bør du skaffe deg innsikt i hva taket ditt tåler, deretter må du følge med på hvor mye snø som legger seg der. Snø-mengden kan enkelt måles med en tommestokk.

Når snøen skal måkes, er det særlig to ting du bør tenke på. Den første er sikkerhet. Det er viktig å sikre seg godt, og ikke ta unødige risker. Sikring må brukes på alle typer tak, og på store tak må man være kurset for å gjøre slike jobber.

Den andre anbefalingen er ikke å måke helt ned til taket. La det være igjen et snølag på minst 10 cm igjen.

– Hvis du måker helt ned til taket, kan du gjøre mye skade. Det kan rive opp pappen eller duken som ligger på taket, sier Myhre.

Asker & Bærum Vaktmesterkompani har 20 års erfaring med å løse oppgaver for boretts-lag, bygårder og næringslivet. Vi tilbyr snømåking, vaktmestertjenester, gartnertjenester, renhold, garasjefeiing og vasking og mye mer.

BILDETEKST: På et stort bygg i Asker brukes det åtte snøfresere for å få bort all snøen.

[caldera_form id=»CF59fbab4e0da4d»]